JADŁOSPIS

Produkty pogrubione zawierają substancje powodujące alergię lub reakcje nietolerancji zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 Rok). Jadłospis może ulec zmianie. Woda jest dostępna na salach dzieci.

Nasze smaczne posiłki:

Data

Śniadanie

II Śniadanie

Obiad

15.04.2024

Poniedziałek

 

Chleb słonecznikowy (mąka pszenna), masło, indyk pieczony, ogórek, herbata owocowa

Banan

Kisiel malinowy

(mąka ziemniaczana, maliny, cukier) z domową bitą śmietana

 

Zupa brokułowa z ziemniakami (marchew, pietruszka, seler, por, brokuł, śmietana, ziemniaki zielona pietruszka, sól), Shoarma drobiowa z ryżem (filet drobiowy, kmin rzymski, papryka słodka, kurkuma, czosnek, sól), sałatka z kapusty białej (kapusta biała, marchew, kukurydza, majonez (jajka), sok z cytryny, cukier, sól), kompot wieloowocowy (truskawki, aronia, śliwki, jabłka, cukier)

16.04.2024

Wtorek

 

Grupa I i II:

Chleb pszenny (mąka pszenna), masło, schab cygański, warzywa, herbata z imbirem i cytryną

Grupa III, IV, V, VI:

Szwedzki stół:

Chleb pszenny (mąka pszenna), masło, schab cygański, serek wiejski, kiełki rzodkiewki, pomidorki koktajlowe, papryka żółta, herbata z imbirem i cytryną

Mleko z płatkami kukurydzianymi, suszonymi owocami i orzechami nerkowca

 

Zupa grysikowa (porcja rosołowa z indyka, marchew, pietruszka, seler, por, kapusta włoska, ziemniaki, kasza manna pszenna, pietruszka zielona, sól), makaron tagliatelle z sosem neapolitańskim i tartym serem (makaron tagliatelle pszenny, pomidory krojone, czosnek, zielona cebulka, zioła prowansalskie, tymianek, ser żółty, olej roślinny), kompot wieloowocowy (truskawki, aronia, śliwki, jabłka, cukier)

17.04.2024

Środa

 

Chleb razowy (mąka pszenna i żytnia) z masłem, parówka na gorąco, ketchup, pomidorki cherry, bawarka z mlekiem

Bułka wodna (mąka pszenna), masło, pasta jajeczna,   papryka, kawa zbożowa z mlekiem

Kiwi

Zupa pomidorowa z kluseczkami (marchew, pietruszka, seler, por, koncentrat pomidorowy, masło, makaron muszelki pszenny, śmietana słodka 18 %, zielona pietruszka, sól) ziemniaki z koperkiem, rumsztyk (szynka b/k, jajko, mąka pszenna, mleko, olej roślinny, sól), wiosenna sałata z rzodkiewką i koperkiem (sałata zielona, rzodkiewka, koperek śmietana, jogurt naturalny, sok z cytryny, cukier, sól), kompot wieloowocowy (truskawki, aronia, śliwki, jabłka, cukier)

18.04.2024

Czwartek

 

Szwedzki stół:

Chleb pszenny (mąka pszenna), masło, schab cygański, ser żółty, roszponka, pomidorki koktajlowe, herbata z cytryną

Serek homogenizowany

Pałki kukurydziane

Jabłko

Zupa z soczewicy z zacierką (marchew, pietruszka, seler, por, soczewica, zacierka(mąka pszenna, jajka), zielona pietruszka, olej roślinny, cebula, sól), kasza jęczmienna, gulasz indyczy (indyk b/k, mąka pszenna, papryka, cebula czosnek olej roślinny, sól), słupki kiszonego ogórka, kompot wieloowocowy (truskawki, aronia, śliwki, jabłka, cukier), cukier)

19.04.2024

Piątek

 

Chleb wieloziarnisty (mąka pszenna i żytnia), masło, pasta z sardynek i sera białego (sardynki, ser biały, szczypiorek), ogórek kiszony, herbata z cytryną

 

Ciasto bananowe

(mąka pszenna, jajka, mleko),

Sok marchewkowy

Zupa ogórkowa z ziemniakami (marchew, pietruszka, seler, por, ogórek kiszony, śmietana, masło, ziemniaki, zielona pietruszka, sól), łazanki z kapustą (makaron łazanki Lubella (mąka pszenna), kapusta biała, kapusta kiszona, olej roślinny, kiełbasa podwawelska, cebula, pieprz prawdziwy, sól), arbuz, kompot wieloowocowy (truskawki, aronia, śliwki, jabłka, cukier)

 

 

Produkty pogrubione zawierają substancje powodujące alergię lub reakcje nietolerancji zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 Rok). Jadłospis z uwagi na okres wakacyjny może ulec zmianie.  Woda jest dostępna na salach.